Midget 0,15

 

 

In Dokkum is het in de winter iets eerder donker en wat later licht. Ons clublid K.H. verpoost daardoor in de avond wat langer dan gemiddeld bij de openhaard. In een, voor het vuur voorbestemd, stammetje van een Lindeboom ontwaarde hij echter een heuse Midgetromp. Met veel toewijding kerfde de heer H. daaruit een miniatuur van zijn eigen Midget 15. Over het scheepsbouwproject schreef de heer H. ons het volgende:

“Goede morgen redactie ,

 Het bootje is gemaakt van lindenhout, dat is vrij zacht en heeft geen nerven, om de schaal te bepalen heb ik de maat van het voorradige stukje boom genomen en bleek dat het scheepje ca. 10 cm. kon worden, de andere maten heb ik in verhouding van de tekening van het blad Midget 15 gehaald.

Ik heb eerst het stammetje inde grootste buitenmaten afgezaagd, en toen de zeeg erin gemaakt, aan de toekomstige achtersteven heb ik een stuk tak laten zitten om het hele geval in de hand te kunnen houden,

Toen ben ik begonnen met beitelen en steken aan de voorkant om het model er ruwweg in te krijgen, waarbij je direct al moet opletten dat je niet te veel weghaalt, want dat kan er niet weer aan !

De ronding van de steven met enige overmaat en de rondingen afsteken, schuren en telkens kijken naar de tekening en een foto en het het model, dat ging helemaal op het oog want met meten kun je met deze ronde vormen niet beginnen.

Het bootje lag op de werkbank en als je een vrij momentje hebt ga je weer even steken en schuren waarbij je steeds weer  nieuwe oneffenheden tegenkomt, derhalve is de werktijd meer een invulling van stukjes vrije tijd.

Tenslotte moet z.g. handvat er af om de achtersteven te modelleren, daar is moed voor nodig, maar het is gelukt.De stootrand van een  half rond geschuurd stukje rotan.

Daarna de achtersteven en het roertje maken met het helmhout en de “vingerlingen”, het beslag is van 0.2 mm blik, op het hout geplakt met secondenlijm.

Het mastje en de giek van satestokjes, zeiltjes van een oude paraplu, rode verf op de bodem het geheel in vernis, de bok van vurenhout.

Verder heb ik een “grote”Midget 15, waarmee ik op het Lauwersmeer zeil, waarop ik als permanent gereefd grootzeil een verbouwde fok voer, omdat het vaak hard waait, met als prettig  bijverschijnsel dat de loefgierigheid van het bootje weg is.”


Laat een reactie achter