Sailing a Midget in the Solent

Geschreven door .
Datum: 21 februari 2020.

Sailing a Midget in the Solent

De bemanning van de Britse Midget 26’ ‘Guinevere’. nodigt leden uit vooral eens in hun omgeving, de Solent, te komen zeilen. Om ons enthousiasme aan te wakkeren, beschrijven ze hieronder de aantrekkingskracht van de Solent. Dit betreft een vrije vertaling het Engelstalige verhaal zoals verschenen in het Spitgattertje van februari 2020.

 

Ze zeggen in Engeland dat als je op de Solent kan zeilen, je overal kunt zeilen want de Solent kent een grote verscheidenheid aan getijden zowel in hoogte als duur. Er is een dubbele HW met een tussenfase, vaak resulterend in een vloed van 7,5 uur en een eb van 4,5 uur. Dit leidt tot interessante omstandigheden , met name in de westelijke Solent, waar de heersende wind uit het zuidwesten komt en tegen een korte maar krachtige ebstroom ingaat.

In de Solent stroomt het tot 7kn. Het heeft ondiepe zandbanken, dieptes tot 90 meter, commerciële containerhavens, wildreservaten en beschermde gebieden in de buurt. Zestien invloedrijke rivieren en vele zijrivieren creëren interessante getijdenstromen en visgebieden.

Kortom, de Solent houdt u bezig, zelfs voordat u het weer en de zee in ogenschouw neemt. Omdat de wind overwegend afkomstig is uit het ZW, beschermt de ligging van het land de Solent en creëert een kalmere zee dan buiten in het Kanaal. Dat gezegd hebbende, is de Midget de perfecte boot met zijn ‘double ender-ontwerp’ om de korte zeeën en de staande golven die kunnen optreden het hoofd te bieden.

Welk advies kan de onverschrokken Midgetzeiler in de Solent worden gegeven?  Ten eerste is het zaak de zeekkaarten aandachtig te bestuderen. Terwijl een groot deel van de kust van het vasteland vergevingsgezind zal zijn, omdat het een overwegend zachte en modderachtige bodem heeft, zul je richting het eiland Wight worden uitgedaagd. Er zijn tal van havens en jachthavens om een ligplaats te vinden maar helaas is de Solent misschien wel een van de duurste plaatsen in het VK om met een boot aan te leggen. Kies uw ligplaats dus zorgvuldig. Er blijven een paar gratis ankerplaatsen voor de onverschrokken Midgeteigenaar. Osborne Bay net ten oosten van Cowes is populair. Ten westen van Cowes is Newtown Creek, 3 mijl van een prachtig natuurgebied waar u mogelijk om liggeld wordt gevraagd rivieropzichter, maar in werkelijkheid is ankeren gratis.

Ten oosten van Yarmouth vereist het getij een alerte ankerwacht. Ten westen van Yarmouth, kan beschutting worden gevonden tegen de S / SW-wind in de Totland Bay of Alum Bay aan de noordkust van het eiland Wight. De westkust van het vasteland, voor Hurst Spit en tussen de grindbanken in de Keyhaven-rivier, biedt ankermogelijkheden voor boten met een Midget-diepgang. (dwz 1,3 m). De Shell Channel Pilot geschreven door Tom Cunliffe is een nuttige gids voor deze kust; lees  uw almanak en vraag lokaal advies, zo zult u goed zijn voorbereid.

De scene van The Solent is levendig. Met uw clublidmaatschapskaart  bent u welkom in elke jachtclub, behalve dan bij de Royal Lymington Yacht Club die aandringt op een formeel wederzijdse afspraak  met een bezoekende jachtclub. Weinig clubs zijn eigenaar van hun ligplaatsen, in plaats daarvan moeten ze deze huren bij de lokale overheid. Dat gezegd hebbende, de meeste clubs bieden eten en drinken tegen prijzen die lager zijn dan die van de plaatselijke pubs en restaurants, de meeste hebben een mooie stek waar je de plaatselijke haven kunt overzien. Onze eigen Club, Keyhaven Yacht Club, is getijdeafhankelijk en kan het beste worden bereikt met een rubberboot vanaf uw mooring in de rivier. Het biedt met de nabij gelegen  kwelder een prachtige omgeving. Eten is alleen beschikbaar tijdens de lunch. De Royal Solent Yacht Club in Yarmouth heeft misschien wel het meest verbazingwekkende uitzicht. Als u naar het westen kijkt, ziet u de Purbeck-heuvels op ongeveer 20 mijl afstand. Met de blik naar het oosten kunt  u de ingang van Chichester Harbour op ongeveer 25 mijl afstand zien.

Na een idyllisch beeld van The Solent te hebben geschilderd staat het niet voor niets bekend als een van de drukste zeilgebieden in het VK. Op een doordeweekse dag in het hoogseizoen (half juli – eind augustus) kunt u in slechts een uur 30 boten observeren,  tevens verschillende zeilscholen met hun vloten van stuiterende Bavaria’s of Beneteau 40’’s. In het weekend heb je het DFL ‘fenomeen’. DFL staat voor ‘Down From London’. Deze weekendzeilers met grote banksaldi trekken dan naar de kust  om deel te nemen aan een van de vele races die plaatsvinden langs de 30 zeemijl lange kust van de  Solent, of om één of twee uur te varen om indruk te maken op hun vrienden.

Deze periode is zelfs voor de meest ervaren zeilers een beproeving. De geringe zeilvaardigheid en (maritieme) grofheid zijn adembenemend. Maar het houdt je scherp en alert! Hoe varen we hier tussen met onze Midget 26 ‘? De Midget zal overal varen. Het echte zeilgenot berust op de bouw van  de Midget die gemakkelijk de korte golfslag aankan. Bovendien, als het 4-6B waait met af en toe een windvlaag van 7B, dan is onze Midget stevig genoeg om nog steeds een rustige zeegang te ervaren.

Eén kenmerk is ‘wind tegen stroom’ in de middag wanneer de eb op weg is naar het westen en de toenemende wind uit de ZW komt.  Overstag gaan kan dan een probleem zijn. We nemen onze toevlucht tot  het langer vasthouden van het voorzeil  zodat het meehelpt de boeg door de wind te trekken.   Of zelfs in extreme omstandigheden het starten van de motor. Het andere uiterste is een zwakke wind waarbij onze zware zeilen klapperen.  Dit lossen we  met de spinaker op. Overweeg ook om gebruik te maken van een spinakerboom, zodat je zowel groot- als voorzeil als ‘melkmeisje’ kunt uitbomen.  Deze combinatie wordt zo vaak gebruikt dat deze lokaal de ‘Solent Rig’ wordt genoemd.

Zeilen in de Solent is niet goedkoop. Ligplaatsprijzen variëren per meter van in Lymington € 5,19 bij Berthons Marina, of € 4,80 bij de Yacht Haven of € 3,56 bij de lokale overheidseigendom LymintonTown Quay. Op het Isle of Wight is het iets goedkoper, hoewel Yarmouth, Cowes en Bembridge vergelijkbare tarieven kunnen hebben. Het wordt ten zeerste aangeraden om in het hoogseizoen (jun-sep) te reserveren.

Wat zou een reis van drie weken naar The Solent kunnen omvatten? Ga van oost naar west. Een bezoek rond het eiland Wight vanuit Bembridge, naar Cowes, ga misschien 45 minuten de Medina rivier op naar de haven van het eiland (vanwaar je het binnenland naar Newport kunt lopen), vervolgens naar Newtown Creek en dan geeft Yarmouth je een leuke kijk’ op Engeland 20 jaar geleden! U zult schilderachtige dorpjes en winkels, duinen, natuurgebieden ervaren. Voeg  jezelf oostwaarts naar de Needles. Daar bevindt zich het beste zwemgebied van de Solent bij Totland Bay. Of ga naar noordwaarts langs de oostkant van Hurst Spit voor een veilige ankerplaats om te  overnachten, goed en beschut 6B.

Geniet van Hurst Castle (origineel kasteel gebouwd in 1536) en ga aan wal om door de kwelders te wandelen en de gastvrijheid van Keyhaven Yacht Club aan de mond van de rivier te beleven. Werk je een weg naar het oosten langs de kust van het vasteland – er is wat visserij,  maar lang niet zoveel als in Frankrijk!  Lymington is een bezoek waard, met zijn zaterdagmarkt. Gebruik de Royal Lymington Yacht Club of de meer sociale Lymington Town Sailing Club (LTSC) om je aldaar te goed te doen aan het eten en drinken van goede kwaliteit. Naast (LTSC) is het buitenzwembad (gebouwd in 1833) voor de dapperen. Neem jezelf naar het oosten naar de Beaulieu-rivier, vervolgens een lange passage van ongeveer 11 kilometer stroomopwaarts naar Bucklers Hard, waar het Master Mariners Hotel is, en een zeer interessant museum over lokale botenbouw, of loop verder langs de rivier naar Beaulieu Abbey en het motormuseum.

Als u naar het oosten terugkeert, kunt u Southampton Water opgaan en aan de Town Quay afmeren https://www.townquay.com/marina/, waarmee u rechtstreeks het winkelcentrum van Southampton binnenloopt. Het volgende riviersysteem naar het oosten is de Hamble. Aangezien de jachthavens daar het dichtst bij Londen liggen is het een notoir drukke rivier, vol met boten, altijd met haastige eigenaren, vooral in het weekend. Maar neem vervolgens jezelf naar Portsmouth, leg aan bij Haslar Marina of Clarence Yard en profiteer van de geneugten van de historische marine Portsmouth (HMS Victory) door de havenveerboot naar West Quay te nemen.

Terwijl je op de vaarkaarten kijkt voordat je naar huis gaat, zou je Langstone Harbour of meer in het bijzonder Chichetesr Harbour kunnen overwegen,.  Met een Midget en haar lange kiel moet je goed kijken naar de vaardiepten, in het bijzonder Chichester Harbour. Er bevinden zich langgerekte ondiepten aan beide zijden van de hoofdrivierkanalen. De sluis en jachthaven aan de oostkant van de haven biedt echter veilige ligplaatsen, met de gastvrije Chichester YC voor gezond eten en een gezellige bar.

Er is zoveel meer over te zeggen, maar als je denkt dat je de Solent gaat bezoeken, neem dan als Midgeteigenaar contact op; we geven u graag advies over uw plannen.

Contactgegevens zijn opvraagbaar bij het secretariaat.


Laat een reactie achter