Advies over lekkende waterinstallatie gevraagd

Clublid Ben is graag op het water. Maar ziet, zoals wij allemaal herkennen,  het niet graag aan de verkeerde kant van het polyester opduiken. In zijn strijd om de boot  van binnen droog te houden vraagt Ben ons om advies. Hij schreef:

Toen ik na een overwintering te water mijn Midget 26 weer wakker wilde maken constateerde ik water in de bilge.
Onder alle inspectieluikjes in de kajuit stond water. Met Henk onze Midget wereldzeiler ( nog bedank) heb ik alle mogelijkheden afgecheckt.
De gland bij de schroef, alle huiddoorvoeren….tot we bij de watertank uitkwamen. Diagnose: een lek in de watertank of bij de uitvoerleiding.
We hebben alles gedaan om bij de uitvoerleiding te komen. Zonder resultaat. We kregen de plank van de bank in de kajuit er niet zonder schade af.
Vraag: Wie van jullie heeft een oplossing, of tip?
Ben Luna


5 reacties op “Advies over lekkende waterinstallatie gevraagd”

 1. Beste Ben,
  Als je zeker weet dat de uitvoer van de watertank de boosdoener is, dan kom je daar moeilijk bij zoals je zelf al constateerde.
  De enige oplossing (volgens mij) is boven de uitvoer een extra luikje te zagen in het bankdeel. Als je het met een decoupeerzaag netjes uitzaagt is de schade te beperken.
  Hartelijke groet,
  Joop- Baltica

 2. Met de iphone in de tank heb ik geprobeerd een paar fotos te maken.
  Naar de uitgang-zijde, dus de leiding naar de pomp en de keukenkraan zie ik een zwarte leiding vanaf de bodem naar een ronde zwarte uitopening.
  Zieik het goed dat er drie lekmogelijkheden zijn?
  Ingang tank vanaf de invoerleiding,
  Uitgang tank van de uitvoerleiding naar de keuken
  En………de tank zelf.
  Is die tank uit een stuk gegoten of is hij gelijmd en gekit?
  Als jullie nog suggesties hebben hoor ik die graag.
  Vriendelijke groeten
  En bedankt tot zover.

 3. Beste Ben,
  Als je de tank vult, ga je dan door totdat het water uit de vulopening aan dek
  loopt?
  Als je snel na het vullen behoorlijk wat water onder het voorste luikje krijgt dan zou er een behoorlijke scheur in de tank moeten zitten, die overigens vastgelamineerd zit.
  Een andere mogelijkheid zou een lekke toevoerslang kunnen zijn die tussen het voorschot en de ankerbak loopt. In dat geval zou de lekkage moeten stoppen als je geen water mer bijvult. Als tank halfvol zit en de lekkage zou stoppen dan zou de vulaansluiting van de tank de boosdoener kunnen zijn.
  Bel anders de jachtwerf de Kloet en vraag of zij deze klacht eerder hebben meegemaakt.
  Succes,
  Joop.

 4. Ik heb gebeld met van de Kloet. Daar vermoeden ze een scheur in de tank. De boot en de tank dus ook, zijn van 1983. De tank is alleen bereikbaar door de horizontale planken van de rondzit in de kajuit er af te halen. Omdat die met polyesther aan de romp vastzitten, is dat nog al een operatie.
  Als je weet waar het lek zit zou je met een luik in de zitting kunnen werken, het lek opsporen en repareren met polyester.
  Een andere oorzaak kan zoals Joop terecht opmerkt een lek in de vulaansluiting kunnen zijn. Die leiding loopt tussen ankerbak en het verticale houten kajuitschot in de punt. Ook een heel gedoe.
  We gaan eerst lekker varen met een jerrycan. In het najaar gaan we de watertank wel te lijf.

 5. Wij hebben ook hetzelfde probleem, Midget 26 uit 1983. Ben benieuwd of dit al aangepakt is.

Laat een reactie achter