De zaag erin!
Ons clublid Dick de Bles heeft een drastische oplossing voor het gemakkelijker verwijderen van zijn Yamahamotor uit de bun van zijn Midget 20.
Als een bootbezitter bovenstaande titel leest, is er schrik of verbazing maar zeker nieuwsgierigheid. Mijn Midget 20’ (Lamantijn, ligplaats de Koppoel in Rijpwetering) die ik sinds 1986 bezit, heeft in de loop der jaren al heel wat kluswerk en derhalve verbeteringen ondergaan.
Ik noem hier o.a. schilderen van romp, dek en kuip, een nieuwe stootrand, plaatsen van een mastkoker – waardoor ik alleen de mast kan strijken en opzetten, ontwerpen en uitvoeren van een boegspriet om de loefgierigheid op te heffen (in de jaren ’90 beschreef ik e.e.a. in ‘t Spitsgattertje), in samenspraak met Henk B. op de juiste wijze plaatsen van de autohelm, monteren van de fraaie ramen en garageluik geleverd via de Midgetclub en het brengen van alle lijnen naar de kuip (zo gemakkelijk voor de solozeiler).
Mijn 2e motor moest een Yamaha 9.9 pk 4-takt worden, deze kocht ik 4 jaar geleden. Echter, elk jaar was het plaatsen en verwijderen een crime; vast herkenbaar voor Midget 20’ bezitters. De bun van de 20-voeter heeft dan wel de ruimte voor een dergelijke motor, de opening waardoor hij gefrommeld moet worden heeft die in mindere mate. Het kan wel, maar vraag niet hoe. Dat moest dus anders. Ik had wel de oplossing in het hoofd maar de uitvoering heeft, achteraf onnodig, te lang op zich laten wachten. In een impulsieve bui, nadat de motor dit voorjaar, na enig ‘verbaal’ geweld, verwijderd werd voor een voorjaarsbeurt, pakte ik aftekengereedschap en zette de lijnen uit die al zolang opgeslagen zaten in mijn hoofd. De decoupeerzaag deed de rest. Weer werd bevestigd hoe degelijk deze oude Midgets uit de jaren ’70 zijn gebouwd. Op de bijgaande foto’s is het stuk dat ik verwijderde te zien en in afbeelding 3 zie je hoe dik het polyester is.
Het eruit gezaagde deel moest natuurlijk gemakkelijk teruggeplaatst kunnen worden. Hiervoor gebruik ik twee hardhouten delen. Nu zat de overloop van de grootschoot nog in de weg, deze is echter gemakkelijk te verwijderen en na plaatsen van de motor weer te monteren. Een 9.9 is behoorlijk aan het gewicht. Een balk geplaatst over mijn hekreling met daaraan de takel, die ik ook gebruik om de mast te strijken en te zetten, ontziet de armen en neemt al het tilgewicht over. De eerste keer dat ik de motor plaatste, werd bevestigd dat dit de oplossing is; de handeling was nu een fluitje van een cent.
In augustus (2016) moest de motor eruit omdat er wat vuil in het koelsysteem zat en voor de zekerheid meteen de impeller preventief vervangen. Het verwijderen van de motor, na demonteren van alle in de weg zittende delen, is nu een eenvoudige klus geworden. Monteren en demonteren van de onderdelen kost een uurtje. Dit was ook een geschikt moment om e.e.a. op beeld vast te leggen.
Resumerend kom ik tot de conclusie dat de zaag er zonder problemen is ingegaan en een jaarlijks terugkerende handeling gemakkelijk heeft gemaakt.
Ook te zien in filmpjes op YouTube.
Dick de Bles
‘Lamantijn’