Antiaangroeilaag

Wie heeft een antwoord op de bovenstaande vraag?

Een Midgetlid heeft het idee dat de oorspronkelijke  Copperglad laag is uitgewerkt en wil weten welk antifoulingsysteem er het beste nu kan worden toegepast.

Heeft u een advies, of heeft u ervaring met een nieuw antifoulingsysteem? Laat het ons weten:

redactie@midgetclub.nl

 

Vanaf de Midget 31 – Janna Maria ontving de redactie het volgende bericht:

“Beste Midgetclubleden,

 Bij ons is de Copperglad ook uitgewerkt. Wij oriënteren ons over een vervanging door coppercoat. Doet 10 jaar zijn werk. Dat vinden wij aantrekkelijker dan een antifoulingsysteem. Coppercoat wordt geleverd door African Cats. Op de site staat welke werven het toepassen.

http://www.africancats.com/userfiles/africancats.com/images/CC_Verkrijgbaarheid_NL.pdf 

Ook De Kloet heeft op boten coppercoat aangebracht. Wij hebben bij hen een offerte gevraagd. Ik verwacht dat we tijdens de najaarsbijeenkomst er meer over kunnen zeggen. 

Tot dan en in ieder geval veel succes met de zoektocht.”

Marijke en Evert

Dick heeft reeds goede ervaringen met Coppercoat:

Beste redactie,

Ik heb in 2010 een Storfidra van een oud clublid  gekocht.

Enige jaren daarvoor was de oude oude antifoulinglaag verwijderd en daar Coppercoat  op aangebracht. Dit is een antifouling op epoxybasis met koperpoeder gemengd. Voor details zie de website van de importeur, African cats.

Het is denkbaar dat deze antifouling zonder hechtingsproblemen op het bestaande Copperglad systeem is aan te brengen. Het is een dure maar perfecte antifouling voor de niet wedstrijdzeiler, duur maar goedkoop want ik heb het nu al 7 jaar alleen maar afgespoten en soms licht opgeschuurd en voor ik de boot kocht had het er ook al enige jaren opgezeten.

De romp is geschilderd met double coat van de IJssel, al sinds 1986 ook mijn favoriete verfsysteem voor epoxy/polyester gelcoat behandeling. Twee jaar geleden heb ik met zowel African Cats als De IJssel contact gehad over overschilderbaarheid van de systemen ( waterlijn verzetten ). In mijn geval double coat over coppercoat. De IJssel beweerde dat het niet kon. Enfin proefstukje gedaan en blijkt wel te kunnen, behoorlijk deel overschilderd en houdt na twee jaar nog prima. Coppercoat is echter zo hard dat het eigenlijk niet glad te schuren is.

Mijn loodsgenoten verbazen zich er ieder jaar weer over hoe schoon mijn boot uit het water komt, NB na 10 jaar nog steeds niet opnieuw behandeld.

 Met vriendelijke groet,

Dick 


3 reacties op “Antiaangroeilaag”

 1. Dag,
  Bij mij was het na 6 jaar uitgewerkt ( ik vaar op zout water en sta iedere winter op de kant. Als de boot er uit gaat spuit ik hem met een hoge-druk-reiniger af en voordat hij in de lente er in gaat ruwde ik de copperclad op met een groen keukensponsje).
  Toe de laag uitgewerkt was heb ik het volgende gedaan. Ik heb het zo grof mogelijk afgeschuurd en er een epoxy hechtlaag en daarna koperhoudende zelfafslijpende antifouling opgezet. De hechtlaag heeft een andere kleur en werkt dus als een signalering bij het jaarlijks afspuiten / schuren. Sindsdien zet ik er ieder jaar (verdunde) koperhoudende
  antifouling op met weinig aangroei als effect.

 2. Bij ons heeft de copperglad eigenlijk nooit echt goed gewerkt. Boot is van 2006 . In onze haven ligt een Taling 30 waarbij de Kloet 20 jaar geleden copperglad heeft aangebracht. Die boot komt nog steeds superglad , zonder aangroei, uit het water. Het was dan ook een teleurstelling dat onze boot na 4 maanden varen aangegroeid uit het water kwam. Met veel kracht en met sponsje schuren gaat nu al 10 jaar de aangroei eraf en dan is de boot ook superglad. Het lijkt erop dat de kwaliteit niet altijd even goed is geweest. Ik schrijf dit omdat ik mij afvraag wanneer men vindt wanneer de copperglad is uitgewerkt. Wat zijn de kriteria daarvoor?
  Wij hebben vanaf de eerste winter geklaagd bij de Kloet en kregen het antwoord dat het aan het vaarwater lag. Bij ons kon dat niet omdat de Taling uit de haven in hetzelfde water ligt.

 3. Je kan de copperglad helemal vernieuwen, ga naar africancats.com en koop enkele units of ga puur copper en west system epoxy mengen. En iets dikker opbrengen en iedere jaar groof maar licht schuuren. Het bespaart later geld en werk.
  Het copperglad werkt nit uit, maar als i.v.m. te wenig schuuren nit voldoend nieuw puur copper open gelegt word, kan het copper niet werken. Het is echt uitgewerkt, als je het witte gelcoat onder het copperglad kan zien.

Laat een reactie achter