Lazy jacks-maar dan anders

Gedurende de laatste reünie heb ik gemerkt, dat zowel bij het hijsen van de zeilen als ook bij het strijken het bij de meeste Midgets 26 van belang is hoe de schepen liggen t.o.v. de windrichting. Op de Marblits is het zetten en strijken van de zeilen bijzonder eenvoudig. Natuurlijk wordt bij het hijsen van de zeilen zoveel als mogelijk de boot in de wind gelegd. De Midgets, welke voorzien zijn van Lazy jacks doen dat bij het hijsen van de zeilen op dezelfde wijze.

Bij het strijken van de zeilen is het ook van belang, dat de boot met de neus in de wind ligt. Bij de boten met Lazy jacks is dat zeker een must. Op de Marblits is dat minder van belang, want de zeilen zijn zelfs strijkbaar als er een zacht windje dwars op de boot staat en het is zelfs uitvoerbaar bij een positie voor de wind.
Op de Marblits is een systeem gemonteerd zonder de veelheid van lijntjes van de standaard Lazy jacks. Welnu, de uitleg van het Marblitssysteem.

Elke Midget heeft een kraanlijn, welke uiteraard loshangt bij het zeilen. Op deze kraanlijn zijn op de Marblits twee kleine katrolletjes vastgemonteerd. Vanaf de katrolletjes is middels shockkoord een verbinding gemaakt met het oog in de 1e en 2e rif aan de achterzijde van het grootzeil. De lengte van het shockkoord dient proefondervindelijk bepaald te worden.
Indien men het zeil gaat strijken, dan brengt men eerst middels de kraanlijn de giek in een vaste positie m.b.t. de vrije ruimte boven de kuip. Hierdoor staat de kraanlijn strak en de katrolletjes met de shockkoord zorgen ervoor, dat bij het strijken het zeil naar achteren wordt gehouden. Het zeil valt altijd goed naar beneden en ondervind normaliter geen obstakels. Daarna kan men vrij eenvoudig het zeil opdoeken.

Ben Ernens
Spitsgattertje 171, december 2019


Laat een reactie achter