Midgetmast strijken

Sommige Midgets hebben een maststrijkinstallatie. Toch is het voor veel mensen een hele klus om daar aan te beginnen. De wetenschap dat als er iets mis gaat de gevolgen groot kunnen zijn weerhoudt velen ervan om hieraan aan te beginnen.

De  handleidingen in tekst zijn vaak te summier en de begrippen niet altijd eenduidig. Zeker als je een tweedehands Midget koopt weet je niet altijd of alles compleet is en waar zaken moeten worden bevestigd.

Jan en Aafke Buijs en Rene en Jeannine van Schalkwijk trokken de stoute schoenen aan om hieraan te beginnen en maakten er een fotoreportage van om anderen ook op weg te helpen. Jan had ervaring met maststrijken op een eerdere boot en René alleen ervaring met het handmatig strijken van de mast van een Valkje. De reportage is gemaakt op een Midget 31 en aangevuld met informatie over de situatie op de Midget 26. U kunt de PDF-mast-strijken-en-mast-zetten onderaan downloaden.

Met deze reportage nodigen ze andere Midgetclub leden uit om tips en trucs in te sturen. Met die tips en trucs wordt deze presentatie regelmatig bijgewerkt.

Werken met deze reportage is geheel op eigen risico en de auteurs nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor schade als gevolg van het strijken en zetten van masten.

Downloads:


1 reactie op “Midgetmast strijken”

  1. Heel veel dank voor de handleiding van het maststrijken. Weliswaar doe ik het al 18 jaar en ook altijd alléén, maar toch altijd weer leerzaam om het zo gepresenteerd te krijgen. Ik heb nog wel 2 opmerkingen:
    1-Er wordt aangegeven dat de rolfok na te zijn losgemaakt, door de preekstoel heen naar de zijkant moet en worden vastgemaakt aan het draaipunt. Ik ga er nog eens goed naar kijken, maar volgens mij krijg ik de rolfok niet door preekstoel heen, omdat hij daar te lang voor is. Ik hijs hem met een kleine taling aan de driehoek en vier hem als de mast plat ligt. Maar dan buigt hij inderdaad behoorlijk door.
    2-Er wordt afgeweken van het advies om de sprenkel een hoek van 60 graden met de mast te laten maken. Bij het strijken kan ik mij daar wel in vinden, maar bij het zetten is dat wel degelijk een goed advies. Want dan kan je de sprenkel strakker doorzetten en krijg je de voorstag met profiel er gemakkelijker weer in.
    Maar hoe dan ook heel veel dank voor deze handleiding.
    Martin Willems

Laat een reactie achter