Onderhoud van een buiskap

Arie Admiraal vervaardigt zelf buiskappen en heeft voor de Midgetclubleden nuttige tips over het onderhoud daarvan.

Het watersportseizoen loopt weer op zijn eind en het is dan weer tijd om de boel eens na te lopen. Dat geldt ook voor de buiskap. Afhankelijk van het materiaal kan een buiskap wel tot 15 jaar meegaan mits goed onderhouden. Koopt u een nieuwe omdat de oude er niet meer uit ziet dan kunt u de oude bewaren voor de winterslaap.

Schoonmaken
Maak uw buiskap schoon met neutrale zeep of met een scheutje vloeibare Dreft en met lauw/warm water en gebruik een zachte borstel. U spoelt de kap af met ruim schoon water en berg de kap droog op tijdens de winter. Voor dat u de kap opbergt kijk de kap nog even na.

Stiksels
UV-straling in zonlicht vormt een bedreiging voor onze buiskap.
UV-straling op de kap is moeilijk te voorkomen. Ongeveer 5 à 7 jaar na aanschaf van de buiskap raken de stiksels los. Bemerkt u dat het stiksel hier en daar los raakt wacht dan niet te lang met
repareren. Doet u dat wel dan kunt u er steevast op rekenen dat alle naden vooral aan de zonkant in korte tijd los raken. Het is
raadzaam de hele kap, nu die nog heel is, opnieuw te laten stikken.

Ramen
Door UV-straling verdwijnen de weekmakers in het kunststof, de ramen van de kap worden dan minder soepel en krakelee en het materiaal kan breken. De ramen worden minder helder vooral eerst aan de randen. Zijn de ramen aan vervanging toe dan kunnen die worden vervangen door nieuwe.

Arie Admiraal (‘Meridiaan’)

Spitsgattertje 149, juni 2014


Laat een reactie achter