Onderwaterschiprestauratie Midget 20 ‘Freyja’

 

De vloot wordt langzamerhand ouder en ouder en met toenemende onrust inspecteren we elk jaar opnieuw het onderwaterschip als de Midget op de kant staat. In Amsterdam heeft een Midgetclublid vanaf november 2016 zich geworpen op het grondig herstellen van het onderwaterschip. Maarten heeft zijn fysieke martelgang technisch beschreven in het decembernummer 2017, Spitsgattertje nummer 163,  en eindigt zijn artikel met o.a.:

“….Nog enkele tips:

Bij depressie eens Engelse sites bezoeken over osmose: die adviseren niets te doen en door te varen….”

Als aanvulling op zijn beschrijving  vindt u hier foto’s van de verschillende stadia van de renovatie. De tussen haakjes geplaatste nummers zijn  verwijzingen vanuit de tekst uit het artikel.


3 reacties op “Onderwaterschiprestauratie Midget 20 ‘Freyja’”

  1. Beste Maarten,
    Oef, wat heb jij veel werk gehad aan jouw Freyja! Petje af. Aan het begin van het hoofdstukje “Herstel” schrijf je dat je hebt afgezien van het gebruik van een slijptol voor de naad. Jammer dat je niet wist van mijn ervaring. Ik moest ook reparaties aan de kiel uitvoeren en kreeg van Jachtwerf Tijssen in Zoeterwoude het advies om het polyester schuin weg te slijpen met een zogeheten lamellenschijf, korrel 80. Ging perfect en geen kans op verbranden van het polyester. Ik heb een foto van de schijf gemaakt, maar die kan ik hier niet bijvoegen. Die stuur ik je per e-mail, want ik heb je adres nog.
    Met groet,
    Henk Brockhoff

  2. Beste Maarten,
    In jouw stukje schrijf je op pag. 13 dat je de naad in de kiel versterkt hebt met aramide banden etc. Maar was dat wel nodig? Voor zover ik mij dat voor kan stellen (ik heb het nooit gezien) bestond de mal voor de Midget 20′ uit twee helften die (waarschijnlijk met bouten) aan elkaar werden gezet. Daarna werd de gelcoat in de mal aangebracht en vervolgens de lagen glasvezel met het polyester. Als dit zo werd gedaan, dan zou de glasvezel dus over de naad in de kiel gewoon doorlopen en zou er geen noodzaak zijn om de naad extra te versterken. Wie weet hoe de rompen indertijd bij Polymore in Harderwijk werden gemaakt? Misschien weet een oud-gediende dat, zoals Leen Koppenol of Joop Ververs. Wilfried de Vries van Marfrig Yachting zou het in ieder geval moeten weten, want hij was indertijd vaak bij Polymore.

  3. Nog een kleine toevoeging aan mijn vorige reactie:
    Als de Midget 20′ werd gebouwd zoals ik veronderstel, dan zou de zichtbare naad aan de onderkant van de kiel zijn ontstaan doordat er tussen de twee helften van de mal van de romp wat gelcoat of polyester is weggelekt.
    Een vraag aan alle Midgetters: heeft iemand wel eens een scheur in de kiel gezien, precies in het midden op de veronderstelde naad?

Laat een reactie achter