Vergroot roer voor Midget 20

Beste Midgetzeilers ,

Het is lastig te manoeuvreren met een langkieler zeker in havens en de wind verkeerd op de kop. In 2014 maakte ik schade en brak het te smalle roer .

In overleg met scheepstimmerman/meubelontwerper/zeiler  Martin Bruhl heb ik een verlengde versie  laten maken.

De hoop bestaat dat deze vorm het water beter loslaat en de vergroting een betere hanteerbaarheid geeft. Een manco is mijn hekstoel die maar een roer uitslag van 45 graden toelaat.

Een suggestie was dat het roer nu kwetsbaarder is omdat het bijna net zo diep als de kiel steekt. Dit kan bij droogvallen en of stenen  problemen geven. Misschien had het, net  zoals in de foto van de Marienholm, in het midden nog breder  moeten worden en naar het draaipunt onder spits moeten toelopen.

Ik houd jullie op de hoogte van mijn havenavonturen en werking roer.

 

Met vriendelijke groet

Maarten Buijtendijk


1 reactie op “Vergroot roer voor Midget 20”

  1. Zover mij bekend heeft Marfrig Yachting (de bouwer van de Midget 20) rond 1979 het oppervlak van het roer vergroot. Mijn Midget 20 van 1976 kocht ik in 1979 en van die boot was het roer naderhand (door Marfrig Yachting) groter gemaakt (naar achteren toe wat langer gemaakt). In 1998 vertoonde het roer een verticale scheur aan de achterkant. Marfrig Yachting had nog een ongebruikt roer staan en dat kon ik voor een leuke prijs kopen. Dat was het nieuwste model, dus ook vergroot. Nog even lastig was dat het nieuwe roer 34 mm dik is (gemeten aan de voorkant bij de helmstok) en het oude 5 mm dunner. Ik moest dus ook het beslag vervangen (had Marfrig Yachting ook nog liggen) en de helmstok breder maken.
    Hoofdconclusie: als je een Midget 20 hebt van vóór 1979 en je gaat een nieuw roer maken, neem dan de afmetingen over van een nieuwer type Midget 20. Ik zou het roer naar onder toe niet langer maken i.v.m. de genoemde risico’s bij de bodem raken of droogvallen.

Laat een reactie achter