Vervangen kunststof kogellagers rolfoksysteem

Onze Midget 31, Blues, bouwjaar 1996, heeft een Nemo rolfoksysteem. Vorig jaar merkten we dat het op- en afrollen minder soepel ging en ook steeds slechter. Een visuele inspectie leerde al snel dat vele van de kunststof lagertjes niet meer rond waren. Hoe hoger in de voorstag, hoe slechter de kogeltjes waren.

Het leek ons een leuke uitdaging om dit zelf te vervangen; hoe moeilijk kan dat zijn? Na wat telefoontjes, bleek dat Nemo niet meer geserviced wordt. Wel verkopen vele bedrijven, waaronder  watersportbedrijven, kogeltjes.

We moesten natuurlijk eerst weten wat de diameter is en hoeveel we er nodig hebben. Daarom zijn we met een vriend van ons aan de slag gegaan. Nadat de genua eraf was gehaald, konden we zien dat er op meerdere plekken kogellagers zitten. Vier plekken in het deel dat je in de tophoek hijst, en drie beneden bij de (vaste) trommel. Met inbussleutels en flink wat kracht, kregen we de delen uit elkaar. Onderling zitten ze aan elkaar via schroefdraad. Als dit opengedraaid wordt, wordt de ruimte waar de kogeltjes zitten, steeds groter. Er zitten steeds 21 kogeltjes op een rij. Alleen de alleronderste rij kregen we niet open, omdat de inbus daar was dolgedraaid. Gelukkig waren de kogeltjes onderin het beste. Beschadigingen waren daar op het oog zelfs niet te zien. Toch wilde we, op de onderste rij na, alles vervangen. Dus op zoek naar kogeltjes met een diameter van 10 mm. We hadden er dus 6 maal 21 nodig, afgerond 130 stuks. Na flink wat bellen bleek de gemiddelde prijs maar liefst €2,50 per kogeltje te zijn. Dat vonden wij veel. Uiteindelijk een leverancier gevonden in China, die ze voor €40,00 inclusief verzend-kosten heeft geleverd.
Het vervangen was een leuke, eenvoudige klus. Met afplakband maakten we een beschermring, voor het geval de kogeltjes eruit zouden vallen en één voor één vervingen we de kogeltjes door nieuwe door ze eenvoudig er uit te wippen. Al met al een prima klus om zelf te doen.

Het resultaat mag er zijn: een zeer soepel draaiend rolfoksysteem. Omdat het kunststof kogellagers zijn in aluminium, is het onderhoudsvrij, want er hoeft niets gesmeerd te worden.
Als iemand meer wil weten, neem gerust contact met ons op, dan delen we ook graag de leverancier met jullie.
Familie Dijkstra, Arnhem
Midget 31 “Blues” (boot ligt in Giesbeek)

 


Laat een reactie achter