Welke motor past in de bun van een Midget 15?

Hieronder wordt ingegaan op de vraag welke (moderne) motor past in de bun van de Midget 15.

Hallo,

Sinds kort ben ik – voor een schijntje – de trotse eigenaar van een Midget 15. Ik heb een vraag: wie zou kunnen weten welk buitenboordmotortje in de bun zou passen?
Of waar ik het antwoord zou kunnen vinden?
Dank alvast!

Groeten, Jan Briek

 

20 maart 2016:

Beste Jan Briek,

In de tijd dat de Midget 15′ werd gebouwd waren de (2 takt) buitenboordmotoren wat kleiner dan de huidige viertakten. Mijn Midget 15′ had oorspronkelijk een 3,5 pk Yamaha (luchtgekoeld). Die ging er met enige moeite in. Later is er ook nog gevaren met een Tohatsu 2,5 pk.Die paste royaal. Als je ‘klassiek’ wil blijven zou er ook nog een kleine Seagull in passen. Realiseer je wel dat tweetakten uit mileu-overwegingen niet meer nieuw verkocht mogen worden. Zo’n oude Seagull smeerde zelfs 1:16; al die verbrande olie werd zo de lucht ingeblazen.
Van de moderne viertakten heb ik er maar een gevonden die past, zij het met wat aanpassingen: de Honda 2,2pk, helaas ook luchtgekoeld dus wat lawaaieriger dan een watergekoelde motor. De tankdop (voorop) komt helaas klem te zitten tegen het polyester van de bun, gerweijl er aan de achterzijde van de bun veel ruimte ongebruikt blijft. Mijn oplossing: de tank uit de motor verwijderen en met beugeltjes aan de achterzijde monteren, dan past het. Met 2,2 pk is redelijk te varen. Bovendien is deze Honda zeer zuinig.
Groeten, Tjeerd Boersma

 


1 reactie op “Welke motor past in de bun van een Midget 15?”

  1. Destijds had ik mijn 15″ een 4pk Yamaha ( tweetakt) met werkschroef waterdicht ingebouwd.
    De motorkap paste niet maar met een goed geïsoleerde bun ging dat prima.
    Onder de dwarsbank in de kuip stond een 25 liter brandstoftank.

    Later deze vervangen door een 5pk Yamaha (tweetakt) wat ook uitstekend ging.

Laat een reactie achter