Welke BBM past in mijn 20′?

Clublid Willem zoekt een nieuwe brandstof gestookte aandrijving voor zijn Midget 20′. Als redactie hebben we reeds onze ervaring gedeeld maar zoals u kunt lezen is het probleem daar  niet mee opgelost. Het onderwerp heeft al eens eerder discussie opgeleverd waarvan u  onderaan als download een geanonimiseerde samenvatting vindt. Wie helpt Willem aan een passende en eigentijdse oplossing?

Geachte redactie, een vraag….Mijn midget 20 ” de Drijfveer ” is toe aan een nieuwe BB. motor (BBM). Oorspronkelijk werd het schip voortgedreven door een tweetakt Yamaha 6. Deze motor past goed in de smalle bun. De nieuwe serie motoren van Yamaha passen helaas niet ( samen met de dealer uitgemeten enz. ) Wat nu? . Zijn er clubleden met wel passende ervaringen op het gebied van motoren  ( 6–9 PK ).  En zonder al te veel zagen ? Ik ben benieuwd naar eventuele oplossingen, met hartelijke groet, Willem.

 

Beste Willem,

Zelf hadden we voor onze 20’een Yamaha 9pk 4takt gekocht. Redelijk stil en zuinig. Omdat we niet wilden zagen in de staartopening werd de  motor er zonder het onderste staartstuk ingezet en vervolgens na plaatsing in de bun voorzien van het onderste staartstuk. Dit gebeurde steeds op de kant. Achteraf was het jammer dat we de staartopening niet wat hebben uitgezaagd. Het is makkelijk als je de motor er ook in het water uit kan halen alhoewel dat niet echt noodzakelijk is. Het motorgedeelte was in de bun goed bereikbaar. Zagen in je boot heeft een psychologische weerstand maar de beloning is in dit geval praktisch.
Met vriendelijke groet,
R
edactie

Hartelijk dank voor jullie reactie. Wellicht heeft jullie Yamaha een wat andere vorm …is van een eerdere jaargang ? De nu verkrijgbare Yamaha motoren zijn ” boller ” en hoger van vorm. Het gaat niet zozeer om het onderste staartstuk, de opening is groot genoeg. Indertijd heb ik daar al eens de zaag ingezet. Het gaat om de afstand bovenkant motorsteun ( Bevestigingsbalk ) naar de bundeksel / rand. Bij de nieuwe motor kan de bundeksel er niet meer op. De motor steekt er net bovenuit. Om de rand van de motorsteun te verlagen, en daarin te zagen durf ik niet zo. wellicht is het een idee om de vraag op de site te zetten, alvast bedankt…Willem.

Beste Willem,

De BBM was inderdaad in 2001 nieuw gekocht en de 20’was gebouwd in 1974. Dat was een goede combinatie.
Met vriendelijke groet,
Redactie

Downloads:


2 reacties op “Welke BBM past in mijn 20′?”

  1. Beste Willem,
    Bij oudere boten zoals de Midget 20′ is het soms noodzakelijk aanpassingen te doen. Mijn zaag project is een daarvan en staat op de site. Dat betreft het makkelijker kunnen plaatsen en verwijderen van de motor. Het lijkt erg rigoureus maar de boot wordt er niet minder van. Ik heb in het verleden, ver voor het zaag project, gekozen voor een kortstaart om zo het roeroppervlak te kunnen vergroten. Om een optimum te verkrijgen tussen de diverse variabelen zoals spiegelhoogte, diepte van de schroef en ruimte boven de motor om de bun te kunnen afsluiten met de bun deksel, heb ik de motorsteunhoogte toen enkele centimeters verlaagd. Met die verlaging vaar ik al ruim 30 jaar. De huidige Yamamotoren van 8 en 9.9 pk passen ruim in de bun, is geen enkel probleem. Ik vaar er zelf mee! Is er door jou dealer wel goed gemeten ? Enige probleem is de ruimte waardoor het staartstuk gefrommeld moet worden. Ook daar heb ik ruim 25 jaar geleden enkele centimeters van afgezaagd tot net onder de waterlijn. Het geeft net wat meer ruimteopening. Resumerend: Van een aanpassing waarbij de zaag en verwijdering van enkele centimeters Midget wordt een stoere en dik gebouwde Midget echt niet minder en blijft gewoon zijn specefieke vaar-en zeileigenschappen houden.
    Suk6 , Dick de Bles.

  2. Van welk jaar zijn uw type yamaha?
    Ik heb nu een honda bf 8

Laat een reactie achter