13 december 2005 (eerste reis)

Geschreven door Henk Oosterwijk.
Datum: 13 december 2005.

Beste mensen,

Vanmiddag om 14.00 uur (UTC) (13-12-2005) heb ik mijn winterbestemming Guernsey bereikt. Van Roompot ben ik naar Boulogne-sur- Mer gegaan. En daarna via Dieppe, Fécamp, Le Havre en Cherbourg naar Guernsey. Niet zoveel havens want ik heb behoorlijke vaardagen/-nachten gemaakt. Aan de andere kant ligt Guernsey nou ook niet zo ver weg van Nederland. Maar toch is het prachtig als je met je eigen boot tussen de kale rotsen door manoeuvreert naar het eiland waar je de winter wilt verblijven. Want het is wel oppassen hier. Laat ik alleen de dag van vandaag eens kort beschrijven.

Ik ging weg met windkracht 6, want ik wist dat die later op de dag zou afzwakken naar windkracht 5. Gisteren was het nog 7 geweest met uitschieters 8, dus de zee was nog behoorlijk onstuimig. Ik vertrok om 06.40 uur en had berekend dat ik de belangrijke stroming bij Alderney en ook verderop mee had. Bij Alderney noemen ze het de Alderney Race en dat is niet overdreven. Ik klokte makkelijk een snelheid van boven de tien zeemijlen per uur. En dat is echt hard als je weet dat ik met mijn motor op maximaal toerental 6,5 mijlen per uur haal. Het is even mikken  en dan de glijbaan af. Maar als je verkeerd timed dan ga je met grote snelheid terug naar waar je vandaan kwam. ‘s Middags klaarde het op en werd het een prachtige tocht. Alleen op de genua gevaren, meer zeil was niet nodig. Dan zou ik bovendien met de timing niet uitkomen. Want bij de haven van Guernsey moet je een drempel over en dat kan alleen binnen 2 1/2 uur voor tot 2 1/2 uur na hoogwater bij Guernsey.

De havenmeester kwam me tegemoet in de buitenhaven.  Toen ik hem vertelde dat ik een aantal maanden in Guernsey wilde overwinteren wees hij me een prima plekje aan. Ik lig op ca. 200 meter van het begin van het stadscentrum af.

Ik heb eerst bij een winkel in de haven een gastenvlag van Guernsey gehaald. Die kon ik niet in Frankrijk kopen. Na het hijsen van de gastenvlag ben ik even de boot op gaan ruimen. Daarna de stad in (St. Peter Port, maar hier noemen ze het gewoon Town) en door de Anton Pieck achtige straatjes gelopen. Een compleet andere wereld dan waarin ik de afgelopen weken heb verkeerd. Kinderen in schooluniform en verder alles utterly Brittish. Bevalt mij wel.

Hier blijf ik misschien wel tot half mei en dan ga ik verder richting Spanje, Portugal en Italië. De boot houdt zich prima en met mij gaat het ook heel goed. Ben gewend geraakt aan het leven met getij, wind en stroming. Verveel me geen moment. En nu ga ik Guernsey rustig verkennen. Daarnaast veel lezen en dingen doen waar je normaal de tijd niet voor neemt maar die je altijd hebt willen doen. Want naast het varen is gewoon leven ook belangrijk. ‘s Morgens een kop koffie in het café drinken en de Guernsey Press lezen. En dan natuurlijk over het eiland fietsen. Want de vouwfiets gaat nu gebruikt worden.

Mensen, ik wens jullie fijne feestdagen en alvast een heel gelukkig en gezond Nieuwjaar. Ik heb de twee foto’s gevoegd die ik vandaag bij de nadering van Guernsey heb gemaakt.

Henk Oosterwijk
a/b 26’ Midget Sogno d’Oro


Laat een reactie achter