2 juli 2006 (eerste reis)

Geschreven door Henk Oosterwijk.
Datum: 2 juli 2006.

Hallo mensen,

Ja, ik bevind me op het moment in de haven van Andratx en dat ligt aan de zuidkust van Majorca. Maar laat ik draad oppakken vanaf Nazare in Portugal, want vanaf die plaats heb ik jullie het laatst een reisverslag verstuurd. Op 11 mei vertrok ik van Nazare naar Peniche en Sines. Daarna reisde ik naar de Algarve en deed daar Portimao aan. De kust verder volgend richting Gibraltar bracht mij langs Culatra, Rompido, Chipiona, Cadiz en Barbate. En vanaf Barbate proberen velen om door de straat van Gibraltar te varen. Maar dan moet de wind wel meezitten. In de Straat kan het behoorlijk waaien en de windkracht is dan al snel twee eenheden hoger. Dat kan neerkomen op windkracht 7-9 bij Tarifa. Daar moet je snel voorbij zien te komen. Dan is er natuurlijk nog een aanzienlijke stroming in de Straat waar rekening mee gehouden moet worden. De vloot die in Barbate wachtte op westenwind deed dat al twee weken. Elke dag was er een krachtige wind vanuit het oosten.

Als je op reis gaat zoals ik, dan moet je er goed rekening mee houden dat alles een keer kapot gaat. En dan bedoel ik ook werkelijk alles. Massief zout water dat je massaal over de boot krijgt dringt overal door en brengt schade aan. Maar de voldoening na zo’n heftige ervaring is geweldig. Daar geniet je nog dagen van. Je moet je alleen wel snel over zo’n verlies van 600 euro zetten. Een verzekering dekt die schade niet en het leven gaat gewoon door.

In Barbate merkte ik dat er een grote zeilboot was met een viertal kranige kerels die de beste apparatuur aan boord hadden. Zij hadden met hun geavanceerde apparatuur uitgepluisd op welke dag en op welk tijdstip je het beste door de Straat kon gaan. Ik had mijn eigen berekeningen gemaakt en hun plan was heel plausibel. Ik ben hen gevolgd en heb de hele dag westenwind gehad en stroom mee. Als je dat meemaakt dan moet je niet stoppen bij Gibraltar maar zo ver mogelijk doorvaren, want het is vrij  uniek op de Middellandse Zee. Ik ben dus direct doorgevaren naar Estepona. Toen heb ik de Spaanse kust gevolgd tegen de heersende harde oostenwind in. En toen ik een kaap rondde en richting noordoost ging draaide de wind naar noordoost. Dagenlang dus tegen de wind opboksen. Elke dag een haven aangedaan en dat bracht me langs Puerto de la Mona, Motril, Almerimar, Almeria, San Jose, Garrucha, Mazarron, Torrevieja, Campello en Denia. Op 12 juni kwam ik in Denia aan en dat is de uitgelezen plaats om af te meren.

Wat ik hierna ga doen weet ik nog niet. Ik heb de mogelijkheid om Menorca, Majorca en Ibiza (de Balearen dus) helemaal te verkennen en dan uit de Middellandse Zee te vertrekken begin september. Dan zou ik naar de Algarve kunnen gaan om te overwinteren. Of doorreizen naar Madeira of de Kanarische Eilanden. Ik weet het nog niet en praat veel met andere zeilers. Een beslissing hoeft nu nog niet genomen te worden en je hoort onderweg steeds meer belangrijke details van plaatsen om te overwinteren.

Ik heb het hier geweldig naar mijn zin en het zal niet de laatste keer zijn dat ik de Middellandse Zee bezoek. Maar dan ben ik mentaal wel beter voorbereid op het opboksen tegen de oostenwind. So far, so good. Ik ga een mooie tijd tegemoet met veel ankeren en contacten met medewatersporters van alle nationaliteiten. Hier in Andratx heb ik contact met drie Duitsers, een Zweed, een Engelsman en een Spanjaard. Je let op elkaars boot en bezoekt elkaar regelmatig. En zo’n contact heb je al na een dag of twee. Dat gaat heel snel, want men herkent dat je net als zij op je boot woont en aan het reizen bent.

Ik had beloofd in Nazare dat ik verslag zou doen van mijn tocht naar de Middellandse Zee, en hiermee is daaraan voldaan. Ik doe jullie de groeten vanuit een zonovergoten (32 graden) Majorca en bericht weer als er belangrijke veranderingen zijn. Maar voorlopig geniet ik hier even van de mensen, het goede weer en de omgeving.

Henk Oosterwijk
a/b Sogno d’Oro


Laat een reactie achter